GRAND PRIX НАГРАДА СВЕТОГ АПОСТОЛА ЛУКЕ

Награда за најбољи кратки играни филм – Остаци

Филм се неочекивано храбро и зрело бави занемареним темама љубави и сексуалности у зрелом добу. Филм успева да код гледалаца пробуди емоцију и емпатију. Инвалидитет једног од супружника је третиран са знањем и разумевањем, без подилажења. Филм који поставља важна питања, а не претендује да на њих даје лаке одговоре.

Награда за најбољу режију у кратком играном филму – Јел Арад Зафрир, Остаци

Кључне речи у редитељском поступку су мера и достојанство. Редитељ са изузетно сведеним средствима на располагању, успева да извуче широк дијапазон емоција из својих глумаца. Жири се нада да је ово почетак једне успешне каријере.

Награда за најбољи сценарио у кратком играном филму – Атара Фриш, Љубавно писмо

Сценариста се храбро, прецизно и интелектуално бави темом крхости ауторитета у једном ригидном и несвакидашњем систему као што је израелска војска. Одлука ауторке да се бави женама у војсци, чини причу провокативнијом, конкретнијом и узбудљивијом. Сценарио разобличава систем у коме је илузија моћи битнија од могућности да се осети било каква емоција. 

Награда за најбољу главну мушку улогу у кратком играном филму – Ави Пнини, Остаци

Ави Пнини успева да, иако су му глумачка средства сведена на минимум, испољи изузетно јаку емоцију. Равноправно одговара на такође фасцинантну игру партнерке Ирит Гидрон.

Награда за најбољу главну женску улогу у кратком играном филму – Мина Николић, Кружно

Мина Николић успешно приказује главну јунакињу у свим фазама борбе са проблемом који носи. Сведеношћу и природношћу, приближава нам потрагу младе девојке за својим местом у савременом друштву.

Награда за најбољи кратки документарни филм – Слојеви

Постепено откривајући слојеве једног специфичног света, аутор Аланас Гуринас се открива у својој бескомпромисности према уметности којом се бави. 

Награда за најбољи кратки анимирани филм – Наслеђе

Аутор Јован Ракић, једноставном анимацијом, вешто приказује причу о усуду преношења насиља из генерацију у генерацију.